HET FAMILIECHARTER...

De kracht van een familiecharter ligt niet in de dikte van het document, maar in de diepte van de dialoog en de gezamenlijke visie die het creëert

HET ECHTE HART VAN EEN FAMILIECHARTER LIGT IN DE DIALOOG.

Het familiecharter, ook wel bekend als een familiestatuut of familieovereenkomst, is een krachtig instrument dat de waarden, visie en regels van een familiebedrijf of vermogende familie vastlegt. Het opstellen van een familiecharter kan het beeld oproepen van een formeel document vol specifieke regels en clausules. En soms is het dat ook.

Het échte hart van een familiecharter ligt ongetwijfeld in de dialoog en samenwerking die dit document met zich mee brengt.

.

We zien dat ook familiecharters, gelukkig maar, mee evolueren met hun tijd.

Ze transformeerden doorheen de jaren van pure juridische of fiscale documenten naar uitgebreidere en holistische instrumenten. Waar de nadruk doorgaans lag op eigendomsoverdracht en governancestructuren, zien we in de charters van vandaag dat ook aandacht gaat naar het definiëren van familiewaarden, het bevorderen van communicatie en het steeds sneller betrekken van de volgende generatie

Het moderne familiecharter bevat ook onderwerpen zoals vakantiejobs, opvolging, duurzaamheid, filantropie en het brede welzijn van familieleden.  Het is een levend document, misschien zelfs meer een samenkomen dan een document, dat de waarden, visie en intenties van de familie belichaamt. Families die samen een verhaal willen schrijven, geloven in hun impact en zorgen dat hun ambitie, legacy en de opportuniteiten dat het meebrengt generatie na generatie meegaat.

OOK EEN CHARTER EVOLUEERT MEE MET ZIJN TIJD. 

GA VOOR NIET MINDER DAN EEN  CHARTER DAT BEGREPEN, GEDRAGEN en WAARDEVOL IS.

De keuze van wie het familiecharter opstelt, heeft invloed op de toon, de focus en de inhoud van het document.


Een familiecharter dat is opgesteld door een familielid kan meer empathie, authenticiteit en betrokkenheid bevatten, terwijl een professionele instantie wellicht meer expertise en formele structuur biedt.


Door de juiste persoon of instantie te selecteren die de behoeften, waarden en doelen van de familie het beste begrijpt en kan weergeven, krijg je een charter dat begrepen, gedragen en waardevol is.

WIL JE MEER WETEN? 
SCHRIJF JE IN VOOR ONS SEMINARIE

Donderdag 7 september 2023


18u - 20u 

Delen Private Bank, Gent