BLIJF ER NIET MEE ZITTEN

Weet je het even niet meer? Ligt je toekomst in het familiebedrijf? Of heeft de tand des tijds je op andere gedachten gebracht?  

Lonkt het buitenland?

Of zie je jezelf wel in de drivers-seat zitten, maar nieet met alle broers en zussen erbij? 

TWIJFEL KAN JE ZICHT OP DOEL VERTROEBELEN.

Het valt ons elke keer opnieuw op hoe verschillend levensverhalen zijn, ook al bestaan ze uit dezelfde gebeurtenissen. 
Het valt ons ook op hoe die levensverhalen anders beleefd worden, ook al behoren de mensen tot hetzelfde gezin. 

 

Het is dus niet totaal onbegrijpelijk dat iemand, als zoon of dochter van, overtuigd is dat zijn/haar toekomst in zekere zin reeds bepaald is, doordat ze geboren zijn in een ondernemersgezin met een familiezaak van 1 of zelfs meer generaties.


Twijfel hierrond kan het doel dat ze voor ogen hebben behoorlijk vertroebelen. 

Ik deel graag wat tips die ik kan meegeven uit de verschillende trajecten die we hierrond reeds mocht begeleiden.

 

 1. Blijf er niet mee zitten. In je hoofd kan deze twijfel vergroten, of is het kwestie van uitstellen. Ooit zal je er toch mee geconfronteerd worden.
 2. Maak er tijd voor. Bespreek dit moment, zonder de oplossing te moeten geven. Bespreek dat je het de moeite waard vindt om grondig na te denken over jouw professionele en persoonlijke toekomst. Niet alleen zelf, maar ook met de mensen die ondertussen deel uitmaken van jouw (nieuwe) inner circle.
 3. Zoek iemand die hierin gespecialiseerd is om je te ondersteunen. Een echte coach die
  • Echt luistert naar jouw twijfels en vragen.
  • Jou kritische vragen kan terugstellen.
  • Oprecht nieuwsgierig blijft naar wat je echt drijft en je echt motiveert.
  • Je uitdaagt met wat de consequenties van je keuzes zullen zijn.
 4. Kijk verder dan vandaag. Dwing jezelf om keuzes te maken die lange termijn meegaan. ‘Wanneer ik 90 jaar ben, en mijn kinderen volwassen, kan ik met een goed gevoel terugkijken en ben ik tevreden met de keuzes die ik toen gemaakt heb. Ze passen perfect bij het plaatje dat ik en mijn gezin wil zijn.’
 5. Krijg je horizon breed en helder. Een coach zal je helpen deze horizon helder te krijgen, en breder te trekken, door je vragen te stellen die je zelf niet had kunnen bedenken

MAAK ER TIJD VOOR, PAK HET VAST.

NEEM JE TIJD EN VERRUIM JE BLIK. 

6. Neem je tijd. Dit is geen ‘quick fix’, of knoop die op 1 avond zal kunnen worden doorgehakt.

7. Begin bij het begin. Het aantal aandelen dat je wil overkopen/overnemen is niet de eerste vraag die moet beantwoord worden.

8. Wees dankbaar. Door het feit dat je wieg lag in een gezin dat van wanten weet, heb je dingen gezien en geleerd die je een mooie kijk geven op het familiebedrijf en alles wat erbij hoort. Wees dankbaar voor wat reeds achter je lag, zonder te weten wat voor je ligt. Een familiebedrijf is een kans, een geschenk. Geen verplichting en al zeker geen verworven recht.

9. Verruim je netwerk, leg je oor te luisteren. Er zijn jou reeds vele ‘kinderen van familiebedrijven’ voor gegaan. Zo zijn er overnemers, nestverlaters, samenwerkers,… die jou kunnen vertellen hoe het voor hen is gegaan.

Ik ben er zeer van overtuigd dat een goede partner vinden die je in deze weg kan bijstaan, op vele vlakken meerwaarde heeft.

 

Succes!


Veerle

GETRIGGERD?


unsplash